Десислава Атанасова напуска парламента, става конституционен съдия?

0

Твърде е вероятно русенският депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, да напусне парламента.

Причина за обрата в развитието на политическата й кариера е предстоящия избор на двама конституционни съдии от парламентарната квота. Атанасова и бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков са сочени като фаворити за поста.

Очаква се двама конституционни съдии от квотата на парламента да бъдат избрани до края на януари. От общо шест нови конституционни съдии, които ще бъдат избрани през годината, трима се падат на парламента, двама на президента и един на съдебната власт. Новите членове на КС ще бъдат ключови за това дали органът ще одобри приетите неотдавна промени в конституцията, които президентът и опозиционните партии оспорват.

Ако Атанасова бъде избрана, мястото й на парламентарната банка би трябвало да заеме хореографът Богдан Донев.

Заплатата на всеки един от тринайсетте съдии от Конституционния съд е равна на президентската, която към днешна дата е малко над 10 000 лева. Върховните жреци на Темида обаче получават и допълнително възнаграждение за прослужен трудов стаж. Освен това при пенсиониране получава доживотна пенсия, равна на основната му заплата като съдия.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук