Бюджет 2024 на Община Русе само актуализиран с инфлацията

0

Рамката на проектобюджета на Община Русе за 2024 г. е 274 538 444 лв. с преходен остатък. Това е записано в проекта, който ще се обсъжда публично на 26 януари (петък) от 17:30 часа в зала „Св. Георги.

Това означава, че на практика бюджетът само е актуализиран с годишната инфлация, която за 2023 г., по данни на националната статистика, е била 9,5 процента. През 2023 г. първоначалният бюджет е бил 250 893 933 лв. с преходен остатък. Разликата между двата бюджета е около 25 млн. лв., почти толкова, колкото е натрупаната за годината инфлация. На практика това означава, че дори с предвиденото солидно увеличение на местните данъци и такси, общинската администрация планира по-малко приходи от другите собствени източници. Нещо повече – за 2023 г. общината е планирала 117 626 524 лв. собствени приходи, докато за 2024 г.  те са 117 367 060 лв. – с близо 300 000 лв. по-малко.

В Проектобюджет 2024 г. Община Русе залага изпълнението на няколко приоритета. Сред тях са подобряване на микроградската среда-ремонт на улици, междублокови пространства, тротоари, паркове, осветление, пейки и други елементи от градската среда, в т.ч. достъпна среда; подобряване на техническата инфраструктура в малките населени места; Общинска полиция – спазване на реда и предотвратяване паркирането на неподходящи места, като зелени площи и други терени, както и повишаване контролните дейности чрез създаване на Инспекторат; подкрепа на русенската култура и спорт; подкрепа на родителството; оптимизиране обмена на информация в мрежовата инфраструктура на община Русе. Дигитализиране на предлагани услуги от общината и изграждане на лесен и бърз достъп за комуникация на граждани.

Сред акцентите са асфалтирането и ремонтът на междублокови пространства поетапно в целия град. Очаква се до края на 2024 г. да се изгради Многофункционален плувен комплекс. Планирана е мащабна програма за ремонт на жилищни имоти, общинска собственост. Очаква се сключване на споразумение с ОД на МВР за увеличаване на броя на общинската полиция. Предстои оборудване на новоизградената детска градина в Централна градска част; финансиране с общински средства изграждането на асансьор в ОУ „Васил Априлов“,  реконструкцията на площадковата канализация в „ОУ Христо Смирненски“ в кв. Долапите; основен ремонт на културен салон ОУ „Олимпи Панов“.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук