Правителството предлага отпадане на таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища

0

Правителството на Република България представи инициатива за отпадане на таксите за обучение на студенти и докторанти, приети в местата, които държавата субсидира в държавните висши училища. За този стремеж ще бъдат направени необходимите промени в Закона за висшето образование, а предложението вече е достъпно за обществено обсъждане на платформата strategy.bg.

Според представената информация от правителствената информационна служба, предложената мярка има за цел да улесни достъпа до висшето образование за всички граждани, без значение от техния социален статус и финансови възможности. Това е част от стратегията на правителството за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование.

Според последните промени в Конституцията на Република България, образованието е обявено за национална ценност. Отпадането на таксите за обучение е допълнителна стъпка в редицата от мерки за подкрепа на образованието в страната. По-рано през 2022 г., детските градини станаха безплатни, а от следващата учебна година учебниците и познавателните книжки за учениците от І до ХІІ клас ще бъдат предоставяни безплатно.

Промените не само облекчават финансовия тежест на студентите и докторантите, но и подпомагат борбата с демографската криза. За да се осигури равномерно разпределение на студентите и специалистите в различните региони, мярката е важна и за икономическото развитие на страната. Подобни инициативи в Европа привличат български студенти, и с отпадането на таксите, българските висши учебни заведения стават по-привлекателни за тези, които избират висше образование.

Отпадането на таксите за докторанти допълнително стимулира младите хора да избират академична кариера и се развиват в сферата на науката. Мярката, включително и измененията в размера на годишната такса за текущата академична година, се очаква да влезе в сила в близко бъдеще.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук