Днес е Световен ден за борба с рака

0

4 февруари е обявен за Световен ден за борба с рака. Инициативата е на Световната здравна организация към ООН, а целта е да повиши обществената ангажираност към опасната болест, която е един от основните фактори, причиняващи смърт в световен мащаб.

Онкологичните заболявания са втората водеща причина за смъртност в световен мащаб след сърдечно-съдовите болести. Статистиката отбелязва рязко покачване на заболеваемостта в последните години, както и увеличаване на процента на младежите, страдащи от ракови заболявания. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и ракът на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

За съжаление, страната ни е на първо място сред страните от Европейския съюз по смъртност от ракови заболявания. Данните на Националния статистически институт за 2022 година сочат, че 16 301 българи са починали от рак. За същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания са 26 235

Въпреки големия процент на заболеваемост, методите за справяне с рак всяка година се подобряват, а в скоро време може би ще има ваксина срещу всички форми на тежката болест. Според експертите причините за рак сега са добре известни и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи.

Лекарите съветват да не се пренебрегва превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук