Памет: 146 години от кончината на Юлия Вревска

0

На днешния ден се навършват 146 години от кончината на баронеса Юлия Вревска – жената, спасила много животи по време на Руско-турската освободителна война.

Рано овдовяла, графиня Вревска влага всички свои средства в организацията на доброволчески санитарен отряд и самата тя помага като милосърдна сестра на фронта. Юлия Вревска преминава през всички ужаси и мъки на войната. През 1878г., заразена от коремен тиф, умира в град Бяла, където тленните й останки остават завинаги в българските земи.

Отначало Юлия Вревска работи в 45-а военновременна  болница в гр. Яш /Румъния/. Ръководена от желание да бъде по-близо до военните действия, на 8 октомври 1877г. идва в България, в Бяла. Тук служи в 48-а военновременна болница, разположена на левия бряг на Янтра, близо до моста на Кольо Фичето, където 5 сестри се грижат за 400 ранени войници. Присъства при тежки операции, превързва и храни ранени войници, пере замърсено бельо…”Ангелът на милосърдието” – така я наричат с обич войниците.

По случай годишнината от смъртта на Юлия Вревска в Беленския музей, в двора на който е гробът й, днес ще бъде открита възпоменателна изложба, в която ще бъдат показани исторически предмети, свързани с епохата, която пресъздава постоянната експозиция. Беленчани и гостите на града ще могат да я видят до 10 март.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук