Олимпийският огън огря Париж (видео)

0

След продължила близо 4 часа церемония огънят на XXXIII Летни олимпийски игри огря френската столица Париж.

Уникалният жертвеник с олимпийския огън във формата на въздушен балон, който се издигна във въздуха над градините Тюйлери, беше запален от трикратните олимпийски шампиони по лека атлетика Мари-Жозе Перек и по джудо Теди Ринер. Преди тов факелът премина през ръцете на Зинедин Зидан, Рафаел Надал, Серина Уилямс, Надя Команечи, Карл Люис, Амели Моресмо, Тони Паркър, Микаел Гуги, Давид Дуйе, Лор Маноду, Рено Лавиени и др.

Лейди Гага изпя песен от френско кабаре близо до катедралата „Нотр Дам“, а гигантски облак от син, бял и червен дим, оформящ френското знаме, беше изпратен високо над мост над Сена в началото на шоуто. В програмата се включиха още Ая Накамура, рапърът Rim’K, рокаджиите Gijira, актьорите от мюзикъла „Клетниците“, артистите от кабарето „Мулен Руж“ и други. Спектакълът беше закрит от канадската певица Селин Дион, която се върна на голямата сцена след заболяване. Тя изпя „Химнът на любовта“ на легендата Едит Пиаф от една от терасите на Айфеловата кула.

За първи път в историята спектакълът не беше на стадион, а представителите на общо 206 делегации бяха превозени със 85 кораба по 6-километровия участък от реката, покрай някои от най-известните забележителности на френската столица, до площад „Трокадеро“ до Айфеловата кула.

Почти цялата церемония по откриването премина при проливен дъжд, който провали планирания парад на спортистите на площад „Трокадеро“.

Закриващата церемония на Олимпийските игри ще се проведе на „Стад дьо Франс“ в Париж на 11 август, когато ще бъде предадена щафетата към домакина на следващите Игри – Лос Анджелис 2028.

 

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук