Русе отбеляза 156 години от гибелта на Караджата

0

С възпоменателна церемония пред паметника на Стефан Караджа Русе отбеляза 156 години от  гибелта на българския национален герой.

Събитието бе организирано от Национално дружество „Традиция“ – клон Русе, Народно читалище „Стефан Караджа – 2018“ и Община Русе, и събра десетки русенци, дошли да отдадат почит на воеводата.

Отслужена бе и заупокойна молитва в памет на воеводата и загиналите за свободата на България от отец Георги Райков.

Национално дружество „Традиция“ показа две пилотни платна от предстояща изложба за Стефан Караджа и русенците от неговата чета, финансирана по програма „Култура“ на Община Русе, както и оръжия от периода на борбите за национално освобождение. Програмата включваше още изпълнения на Красимира Маринова от Пенсионерски клуб „Калина“, вокална група от клуб „Надежда“ към Съюза на пенсионерите – Регион Русе, както и гайдарския състав към НЧ „Стефан Караджа – 2018“.

„Въпреки че често казваме, че историята се пише от победителите, героите като Стефан Караджа доказват, че истинските победители са тези, които не се боят да дадат всичко от себе си и дори живота си за една по-голяма кауза. Нека делото му ни вдъхновява и да ни напомня, че ние също носим отговорност към нашето настояще и бъдеще, както и към паметта на нашите предци. Защото родолюбието осмисля живота ни. И не това в социалните мрежи, а истинското, което се доказва с действия и преданост“, каза в словото си пред присъстващите кметът Пенчо Милков.

В края на церемонията представители на институции, партии, неправителствени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук