Русе даде старт на тържествата за 145-годишнината на ВМС

0

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на моряка в Русе започнаха тържествата по случай 145-годишнината от създаването Военноморските сили на България.

„Отъ тукъ започна българското морячество“ гласи надписът на монумента. Затова всяка година по традиция тържествата започват от Русе.

 Приветствени слова отправиха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, кметът на Русе Пенчо Милков и областният управител Драгомир Драганов.

„Поколения моряци са служили във флота – на корабите, в бреговите формирования. Всички те са допринесли със своята служба и труд, за да се развива флотът, за да се множат неговите способности и да достигнем до днешния ден, когато ние с достойнство и чест изпълняваме своите задължения“, каза в словото си контраадмирал Михайлов.

„Това е нашето ежедневие, нашата работа и нашият дълг – да пазим суверенитета на родината, да пазим България и да подсигурим безопасно корабоплаване в нашите води, за да може България да работи, да живее и да се развива“, каза още командирът на ВМС.

На събитието присъстваха редица официални лица, представители на общински и държавни институции, военнослужещи и офицери от запаса, народни представители, свещеници от Русенската света митрополия и признателни русенци.

Празничните събития бяха предшествани от тържествена церемония пред сградата на Флотската кула. По традиция там бяха поднесени цветя пред паметната плоча на първия командващ Българския военен флот и основател на Морското училище – капитан–лейтенант Александър Конкевич.

Тържествата приключиха с празничен концерт пред Доходното здание. Маршове и популярни мелодии изпълни Представителният духов оркестър на ВМС, който тази година отбелязва 140 години от създаването си.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук