Кацелово кани на Събор на хърцоите

0
село Кацелово

Традиционният събор на хърцоите в русенското село Кацелово ще се проведе в събота, 10 август. Това съобщиха организаторите на тържествата от Община Две Могили и местното читалище „Н. Й. Вапцаров – 1902“ от Кацелово.

До момента участие са заявили 6 индивидуални изпълнители и 17 певчески групи от 14 населени места от Северна България.

Събитието, което е под патронажа на кмета на Две могили Божидар Борисов, ще започне в 09.00 часа с празнична литургия. Целите на събора са да се съхрани и популяризира уникалността на хърцойския фолклор и да се стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични хърцойски обичаи, песни, свирни и игри.

Село Кацелово е известно с автентични носии на над 200 години, които се пазят и с които се представят изпълнителите на автентичен фолклор. Местните хора са съхранили и хърцойския диалект, предаван от поколения. Те се смятат за най-старата етнографска група в Североизточна България. Хърцоите са една от групите старо българско население в Северна и някои райони на Североизточна България, разположени най‑вече в селищата около градовете Бяла и Русе. Те се срещат и по на запад в Търновско, а на изток – около района на гр. Разград. Техни съседи и много близки по своите културни и езикови характеристики на север са капанците.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук