Кои са кандидатите за български еврокомисар?

0

Утре изтича срокът, в който България трябва да изпрати до Брюксел две предложения за свой представител в Европейската комисия.

Шестте парламентарно представени формации излъчиха не шест, а седем предложения. Кои са те?

От ГЕРБ-СДС предлагат Екатерина Захариева. Тя има опит като министър на регионалното развитие, на правосъдието и на външните работи.

ПП-ДБ излъчиха бившия екоминистър Юлиян Попов. Определят го като непартийна кандидатура и експерт.

От „Възраждане“ пък залагат на създателя на Българската фондова борса Виктор Папазов, който е завършил Харвард и магистратура в Токио.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски предлага българският еврокомисар да е Искра Михайлова, чиято номинация се оказа спорна в самите редици на партията. В мотивите на предложението се посочва, че Михайлова е авторитет с доказан евроатлантически профил.

БСП взе решение да издигне двама кандидати за еврокомисар – мъж и жена. Бяха номинирани Драгомир Стойнев и ако България получи ресор енергетика – Цветелина Пенкова.

ИТН предлага за еврокомисар Велислава Петрова. В момента тя е главен програмен директор на „Международния център за бъдещите поколения“ в Брюксел.

Вече се появиха информации, че при разпределението на ресорите българския еврокомисар може да получи „регионалната политика”, но дискусиите все още са в ход. По правило ресорът за дадена страна зависи от експертизата на конкретната личност предложена за комисар.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември. След това започват препитванията на еврокомисарите в ресорните комисии на Европейския парламент. Едва, след като те бъдат одобрени от евродепутатите, новата Европейска комисия може да встъпи в длъжност.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук