Екатерина Захариева и Юлиян Попов са предложенията за български еврокомисар

0

Екатерина Захариева и Юлиян Попов са кандидатите за еврокомисар. Това беше решено на правителственото заседание.

Захариева е предложена от ГЕРБ-СДС, а Попов – от ПП-ДБ.

Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г. в Пазарджик. Завършила е Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик с изучаване на немски език. Тя е магистър по право на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Била е в три правителства на Бойко Борисов – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството от 6 август 2009 г. до 23 януари 2012 г., министър на правосъдието от 18 декември 2015 до 27 януари 2017 г. и заместник министър-председател за правосъдната реформа и министър на външните работи от 4 май 2017 г. до 12 май 2021 г. Била е и в състава на две служебни правителства.

Юлиян Попов е роден е на 21 септември 1959 г. в София. Завършил е „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1994 г. Попов живее в Лондон, Великобритания, където работи като журналист и консултант по институционалното развитие, политики на околната среда, климата и образованието. Член е на Европейския съвет за външни отношения, на Консултативния съвет на Climate KIC, старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа.

Два пъти е бил министър на околната среда и водите – в служебния кабинет на Марин Райков от 13 март до 29 май 2013 г. и в правителството на Николай Денков от 6 юни 2023 г. до 9 април 2024 г.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук