Висшата лига – тимове, играчи, трансфери

0

Горещо лято е това за феновете на британския футбол. След драматичната загуба на втори пореден финал на европейско първенство, “Трите лъва” се прибират на Албиона в подготовка за не по-малко вълнуващи емоции.

 

Ръководството на Висшата лига на Англия обяви списъка си с мачове за предстоящия сезон 2024/25, който започва в петък, 16 август, с гостуването на Фулъм на „Олд Трафорд“ срещу Манчестър Юнайтед, само 90 дни след края на последната кампания.

 

Като една от Големите пет в Европа и вероятно най-гледаната футболна лига на планетата, Висшата лига е постоянно в центъра на вниманието на фенове от целия свят.

Източник на изображението: Pixabay.com

Календар

Изключително ударно се очертава началото на сезон 2024-2025, когато действащият шампион Манчестър Сити ще пътува до Западен Лондон, за да приеме Челси на „Стамфорд Бридж“.

 

Междувременно новопостъпилият Ипсуич Таун ще е домакин на Ливърпул, който ще се стреми да започне с гръм и трясък ерата си след Юрген Клоп, а други лондонски клубове – Кристъл Палас и Брентфорд – се изправят един срещу друг на Gtech Community Stadium в Брентфорд.

 

Важно е да се отбележи, че Висшата лига изглежда е взела под внимание оплакванията на мениджърите от последните години за силно натоварената програма по Коледа и Нова година. Обявено е, че ще бъде дадена повече почивка на страните в рамките на три празнични кръга.

 

Идеята е, че промяната ще позволи увеличаване на периодите за възстановяване през най-натоварения период от сезона, което ще помогне за намаляване на контузиите и умората на играчите през втората половина на кампанията.

Предишният сезон

Миналия сезон 2023-24 Манчестър Сити спечели четвъртата си поредна титла във Висшата лига, като стана първият отбор в историята на състезанието, който прави това. Сега те спечелиха шест от последните седем кампании, утвърждавайки абсолютната си доминация в съвременната ера.

 

Останалите три места в Шампионската лига бяха заети от Арсенал, Ливърпул и Астън Вила, докато Тотнъм и Челси завършиха на позиции в Лига Европа, а Нюкасъл Юнайтед завърши на 7-мо място.

Неочакваната победа на Манчестър Юнайтед над Манчестър Сити за Купата на Англия обаче означаваше, че те със задна дата замениха Нюкасъл като седми клуб, който ще представлява Висшата лига в европейските турнири през следващия сезон.

 

Шефилд Юнайтед, Бърнли и Лутън отпаднаха от висшата лига и бяха заменени от ИпсуичЛестър Сити и Саутхемптън, които се завърнаха във Висшата лига.

Фактори, на които да обърнете внимание

Футболните фенове не бяха пренебрегнати през летните месеци, тъй като както Европейското първенство на УЕФА, така и Копа Америка забавляваха публиката на двата континента.

 

Международните турнири, освен че осигуряват вълнуващи моменти извън сезона, традиционно се използват като „витрини“ за играчи, като най-добре представилите се таланти често привличат вниманието на най-големите клубове в света.

 

Само времето ще покаже дали ще се стигне до престижни трансфери, но клубовете ще трябва да действат бързо, тъй като Висшата лига премести крайния срок на летния трансферен прозорец за петък, 30 август, за да се съобрази с другите големи европейски лиги.

 

Клубовете ще трябва да внимават и за все по-строгите правила за печалба и устойчивост (PSR), които ограничават размера на загубите, които даден клуб може да регистрира за период от три години. През миналия сезон два клуба бяха санкционирани с отнемане на точки в края на кампанията – случай, който всички отчаяно ще се стремят да избегнат този път.

Новите мениджъри

При сегашното положение в първия ден на мача през предстоящия сезон ще има петима нови мениджъри (Фабиан Хурцелер, Арне Слот, Ръсел Мартин, Киърън Маккена, Енцо Мареска), което ще е най-много от 2019/20 г. насам.

 

Но ако Лестър назначи мениджър, който не е управлявал във Висшата лига досега, шестимата ще бъдат най-много в състезанието заедно с кампанията 2016/17 г.

Тимовете преди старта на сезона

В следващите редове ще разгледаме някои от фаворитите за спечелване на титлата през новия сезон, както и важни новини за състоянието на отборите.

Манчестър Юнайтед

Манчестър Юнайтед е първият отбор в историята на състезанието, който започва кампанията във Висшата лига с домакински мач в осем последователни сезона. Отборът на Ерик тен Хаг стартира кампанията срещу Фулъм на „Олд Трафорд“ в петък, 16 август в първия мач от новия сезон на лигата.

 

Последният път, когато Юнайтед не игра на „Олд Трафорд“ през откриващия уикенд, звездният полузащитник Коби Майну беше на 11 години. На този ден през 2016 г. Златан Ибрахимович вкара гол при победата с 3:1 в Борнемут, за да започне ерата на Жозе Моуриньо.

Ливърпул

Ливърпул има най-лесното откриване на шестте мача във Висшата лига, според средното положение на противниците през миналия сезон. На Фулъм, Астън Вила и Саутхемптън също им предстоят по-лесни графици за старт на кампаниите. За пети път през последните шест сезона Ливърпул започва сезона си във Висшата лига с мач срещу новопостъпил отбор.

 

Червените са непобедени в деня на откриването на кампанията в последните 11 сезона, с осем победи и три равенства.

Арсенал

Арсенал се надява, че до началото на шестия си мач за сезона все още ще е в силна позиция в борбата за първа титла във Висшата лига от 2004 г. насам, тъй като в първите пет мача им предстоят три трудни гостувания. Пътуванията до Астън Вила, Тотнъм и Манчестър Сити са предизвикателство за началото.

 

Дербито на Северен Лондон се провежда седмица преди гостуването на „Етихад“ с допълнителната трудност: от груповата фаза на Шампионската лига между тях.

Тотнъм

Тотнъм ще завърши сезона във Висшата лига с домакински мач за първи път от шест години, като на 25 май тимът на Анже Постекоглу ще приеме Брайтън.

 

За последен път „шпорите“ завършиха сезона у дома през май 2019 г. – месец след откриването на стадион „Тотнъм Хотспър“ – като отборът от Северен Лондон завърши наравно 2:2 срещу Евертън. Но този мач не беше последният за „шпорите“ през този сезон, тъй като те загубиха от Ливърпул на финала на Шампионската лига три седмици по-късно в Мадрид.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук