От догодина висшето училище в Тараклия  ще действа като поделение на Русенския университет

0

От септември догодина може да започне обучението в държавното висше училище в молдовския град Тараклия като поделение на Русенския университет.

Издръжката на новата структура ще бъде изцяло поета от българската държава. Очаква се до месец законовата процедура за прехвърляне на собствеността да бъде финализирана от молдовска страна, предаде БГНЕС.

От ръководството на русенския университет вече са провели срещи и с представители на местния бизнес, които са от български произход. Те са уверили, че ще окажат пълна подкрепа и съдействие за развитието на поделението на Русенския университет в Тараклия, което ще бъде първата подобна структура в чужбина на български държавен университет. Целта е от следващата академична година да започне обучението по 6 специалности – 3 от тях са свързани с педагогиката, а останалите са бизнес и мениджмънт, компютърни науки и земеделска автотранспортна техника.

Кандидатстването за студенти с български произход става по постановление 103 с изцяло финансиране от държавата. Министерството на образованието на Молдова също ще финансира обучението на граждани, които не са с български произход. Ще се привлекат и граждани на Украйна, където също има голяма българска диаспора. Предстои кампания , като се надяват да приемат поне 100 нови студенти. Необходимо е да се направят инвестиции за подобряване на част от материалната база на висшето училище в Тараклия.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук