Половината българи не очакват да се състави правителство след изборите

0

Повече от половината от българите – 53,8 % , не очакват да се състави правителство след изборите на 27 октомври.

Това показват данни от проучване на „Алфа Рисърч“ проведено в периода 18 – 24 септември 2024 г., публикувано е на сайта на агенцията и е реализирано със собствени средства.

Готовност да отидат до урните са заявили едва 30-31% от имащите право на глас пълнолетни българи. Българските избиратели влизат в кампанията изморени и демотивирани от безплодността на юнските избори и от все по-голямата неспособност на партийните елити да носят отговорност и да овладяват сложни политически ситуации, посочват от агенцията.

Според данните от изследването на старта на кампанията ГЕРБ-СДС се позиционира като първа политическа сила с 23,9 %, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) -14,4 %, „Възраждане“ – 14,2 %, „Алианс за права и свободи“ – 7,9 %, „БСП – Обединена Левица“ – 6,3 %, „ДПС – Ново начало“ – 6,1 %, „Има такъв народ“ (ИТН) – 5,4 %.

Около чертата гравитират няколко партии, но не е изключено протестният вот да изтласка нагоре и други политически образувания. След разпада на „Величие“, партията върви надолу, но както тя, така и други партии, могат да съберат отломки от протестен вот и при ниска избирателна активност да прескочат изборната бариера, посочват от агенцията.

След като моделите на остро противопоставяне, „червени линии“, „изчегъртване“ и ротация не сработиха, очакванията на избирателите еволюират в посока „отстъпки и компромиси от страна на партиите в парламента, за да се състави коалиция, въпреки различията“ (61,8 %). Над два пъти е по-малък делът на хората, които не са склонни на подобни компромиси (26,3 %). По-поляризирани са обществените нагласи относно това, дали трябва да се сформира коалиция между широк кръг от партии (51,7 %) или с една водеща политическа сила (43,5 %), коментират от „Алфа Рисърч“.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук