Вредни ли са опаковките на храните?

0

Според ново изследване публикувано в списание „Nature“ стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните.

Учените са констатирали наличието на малко над 3600 химикала в тялото на човек, в това число и канцерогенни. Химикалите, открити в кръвта на хората, в косата, в кърмата и урината включват т.нар. полифлуороалкилови (PFAS) вещества, бисфенол, метали, летливи органични съединения и фталати.

Според авторите на изследването много синтетични химикали преминават от опаковките към храната и чрез нея навлизат в човешкото тяло.

Проучването изследва 14 000 химикала, за които има разрешение да бъдат използвани при допир с хранителните продукти. Според учените все още остава не докрай известно в каква степен сме изложени на въздействието на този вид вещества – не само от храната, но и от лекарства и от перилни и почистващи препарати, които използваме в домакинството, от козметични продуктите за лична хигиена и от замърсяването на околната среда.

Изследователите се надяват констатациите им да доведат до забрана на най-опасните химически вещества, за които има доказателства, че преминават от опаковките към храните, за да бъде защитено здравето ни.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук