Вредни ли са опаковките на храните?

0

Според ново изследване публикувано в списание „Nature“ стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните.

Учените са констатирали наличието на малко над 3600 химикала в тялото на човек, в това число и канцерогенни. Химикалите, открити в кръвта на хората, в косата, в кърмата и урината включват т.нар. полифлуороалкилови (PFAS) вещества, бисфенол, метали, летливи органични съединения и фталати.

Според авторите на изследването много синтетични химикали преминават от опаковките към храната и чрез нея навлизат в човешкото тяло.

Проучването изследва 14 000 химикала, за които има разрешение да бъдат използвани при допир с хранителните продукти. Според учените все още остава не докрай известно в каква степен сме изложени на въздействието на този вид вещества – не само от храната, но и от лекарства и от перилни и почистващи препарати, които използваме в домакинството, от козметични продуктите за лична хигиена и от замърсяването на околната среда.

Изследователите се надяват констатациите им да доведат до забрана на най-опасните химически вещества, за които има доказателства, че преминават от опаковките към храните, за да бъде защитено здравето ни.

агенция за подбор на персонал
Balkan eCommerce Summit
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук