Представиха бюлетините за изборите на 27 октомври

0

Бюлетината, с която ще гласуваме на парламентарните избори на 27 октомври беше официално представена днес.

Регистрирани за участие във вота са 28 партии и коалиции, както и един независим кандидат в Плевен. По думите на говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева най-дългата бюлетина ще бъде с 28 кандидати и тя ще е за извън страната. В нея няма преференции.

В 10 района в страната са регистрирани кандидатски листи от всички 28 партии и коалиции, в останалите са регистрирани 26 – 27 кандидатски листи.

Матева показа и как ще се осъществява машинното гласуване. Член на СИК подава на избирателя карта за гласуване. След това тя се поставя от избирателя в машината с чипа нагоре и се изчаква визуализирането на електронната бюлетина за гласуване. На страница се показват по 14 формации, като в районите, в които има регистрирани 28 кандидати, опцията „Не подкрепям никого“ ще бъде на трета страница. Избирателят може да сменя страницата с опциите „предишна“ и „следваща“. Когато е избрана формация, стават активни и преференциите. С бутона „Преглед“ избирателят може да види направения от него избор . След това той има две опции да промени избора си или да гласува.

Матева призова избирателите да не дърпат машинната бюлетина, а да изчакат звуковия сигнал. Отдолу ще бъде изписан и хеш кодът, който ще стане ясен след удостоверяването на софтуера и машините за гласуване.

Ще бъдат изпратени и устройства за демонстрации за гласуване с машина до РИК.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук