† Почина проф. Лука Велчов – доайенът на българите в Румъния

0

На 91-годишна възраст почина проф. Лука Велчов – доайенът на българите в Румъния.

Приживе Лука Велчов бе избрал ролята на пазител на миналото. Той с радост посрещаше учители, ученици, студенти, журналисти и туристи от цяла България, а и от Румъния и ги водеше по българските места в Букурещ.

Той е роден на 8 октомври 1933 година. След като завършва първоначалното си образование в родното село (1941-1945), отива да учи в Тимишоара. През 1949 година вече е в Българско педагогическо училище (1949-1953) в Букурещ, кръстено на българския революционер и поет Христо Ботев. Година по-късно е приет в Букурещкия университет, специалност „Славистика“ и „Българска филология“. Завършва с отличие и веднага се връща в Стар Бешенов, за да учи младите банатски българи на литературен български език.

През 1990 г. основава Българското Културно Дружество в Румъния и става негов председател. Тази асоциация се разраства много и през 1992 г. става председател на Дружеството „Братство” на българите в Румъния. За него казват, че е уникален познавач на българските места в Румъния, знае всичко за малцинствата ни там и обаятелен разказвач на истории за хъшове и революционери.

Поклон пред паметта му!

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук