COVID-19 се завърна. Очаква се и грипна вълна

0
Ковид 19

Към момента в страната превес има коронавирусът. Още от август месец случаите бележат ръст. Очаква се обаче и грипна вълна още от декември месец, прогнозират специалистите.

Очакваше се COVID-19 да се завърне в малко по-студените месеци на годината и очаквано, разбира се, да се повиши заболеваемостта. Това обаче не се случи, и прогнозите на институциите в Европа, следящи динамиката на вируса – не се сбъднаха. Сегашните разпространени варианти на коронавируса не следват този цикъл и респективно отчитаме не само в България, но и в Европа, повишаване на броя на болните малко по-рано от очакваното. Това заяви в телевизионно интервю инфекционистът доцент Трифон Вълков.

По думите му това е „един пример, че вирусите са непредвидими“. „Да си болен от COVID-19 днес означава, че в един огромен процент от случаите, това са хора, които под една или друга форма са потърсили лекарска помощ. Тоест те са развили някаква симптоматика, което означава, че има още по-голям брой хора, които по една или друга причина може да са влезли в контакт с някакъв източник на тазо инфекция, да са се заразили с този вирус, но да не са проявили симптомите“, подчерта той.

Според епидемиологът д-р Христина Бацелова пък се очаква случаите на грип у нас да започнат да нарастват още от декември. Обикновено грипната епидемия у нас е в периода януари-февруари и началото на март.

По думите ѝ недостигът на противогрипни ваксини у нас вероятно се дължи на това, че няма внос на големи количества. Има населени меса, където хората съобщават, че не намират такива, уточни тя. А най-подходящото време за ваксинация е през октомври. Ваксина против грип се препоръчва на малките деца, бременните и на хората над 65-годишна възраст.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук