10-годишно дете е с парализа след пропусната ваксина срещу полиомиелит

0

Случай на заболяване при дете заради пропусната ваксина срещу полиемиелит беше регистриран в Кърджали. Момиченце на 10 години е диагностицирано с остра вяла парализа, съобщи пред БНР д-р Кадрие Христова от Регионалната здравна инспекция.

„При това дете липсва пълния статус от ваксини, тоест едната ваксина е пропусната, не е ваксинирано. Детето е настанено в Пловдив. Лекува се. Това е вирусна инфекция. Попринцип може да протече доста сложно. В началото симптомите са като при грип. По-нататък може да се стигне до отслабване на мускулите и детето да се почувства по-слабо“, каза д-р Кадрие Христова.

Момиченцето е постъпило за лечение, след като майката сигнализирала, че няколко месеца е с изкривен ляв устен ъгъл и пропусната реимунизация с пентаксим. Това е комбинирана ваксина, която се прилага за подсилване на изградения постваксинален имунитет при предходна имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и инфекции, причинени от Хемофилус инфлуенце тип Б.

В епикризата на Детето при изписването му от болницата е записана диагноза „атипична лицева болка“, съобщи бТВ. То е в добро общо състояние.

Полиомиелитът, наричан също детски паралич, е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано по фекално-орален път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Причинява се от полиомиелитни вируси от род Enterovirus. Засягат се предимно деца на възраст 1 до 5 години.

Въпреки че около 90% от случаите на инфектиране протичат асимптоматично, вирусът може да предизвика различни симптоми при навлизането си в кръвта. При около 1% от случаите вирусът навлиза в централната нервна система, инфектирайки и разрушавайки главно двигателните неврони, което води до мускулна слабост и остра парализа. В зависимост от засегнатите нерви, парализата може да бъде няколко вида. Най-чест е спиналният полиомиелит, характеризиращ се с несиметрична парализа, обикновено на краката. Булбарната форма води до отслабване на мускулите, свързани с черепно-мозъчните нерви. Комбинацията от тези два вида се нарича булбо-спинална форма.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук