Русенска област с най-опасни пътища в страната

0
Снимка: Дамян Найденов

Русенска област е областта с най-опасни пътища в страната. Това показват данните от анкета, проведена от Института за пътна безопасност.

Според данните на ИПБ, коефициентът загинали и ранени спрямо дължината на пътната мрежа е най-висок в Русенско – 1,5. На втора позиция по този показател е област Пловдив – 1,40. Следват Благоевград – 1,38, Стара Загора – 1,29, Варна – 1,27.

Това поставя въпроса за спешната нужда от целенасочени мерки за подобряване на безопасността в тези региони.

България продължава да разчита предимно на наказателни мерки и глоби, вместо да инвестира в значително подобряване на пътната инфраструктура и повишаване на безопасността на движението. Лошо поддържаните пътища, липсата на адекватни инженерни решения и непоследователната политика в сектора водят до увеличаване на инцидентите и фаталните случаи, категорични са експертите. Според тях, само чрез цялостен подход, фокусиран върху инфраструктурни подобрения, иновативни инженерни решения и последователна политика, България може да постигне значително намаляване на пътните инциденти и да осигури по-безопасна и ефективна мобилност за своите граждани.

На 23 октомври Институтът за пътна безопасност, в партньорство с община Русе, организира форум под надслов „Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност“. Събитието цели да събере експерти, политици и граждани, за да обсъдят възможните решения и да начертаят път към по-безопасна и ефективна пътна система в България.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук