Фестивалът „Музикална въртележка“ събира младите таланти и лауреати на НУИ отново на една сцена

0

На 12 октомври 2024 г., събота, зала Филхармония в Русе ще бъде домакин на фестивала „Музикална въртележка“, организиран в чест на 65-годишнината на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Този специален празник на изкуството ще събере на една сцена талантливи млади творци от различни области на музиката и изобразителното изкуство. По инициатива на младата цигуларка Цвета Бонева и с подкрепата на Държавна опера – Русе, фестивалът има за цел не само да покаже постиженията на младите таланти на НУИ – Русе, но и да вдъхнови следващите поколения да преследват мечтите си чрез изкуството.

„ Искаме да покажем на децата и младите хора, че изкуството има силата да оформя личността и да развива творческото мислене от най-ранна възраст,“ споделя инициаторът на събитието Цвета Бонева, която специално се завръща от Холандия, за да участва.

Фестивалът ще представи както настоящи възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, така и утвърдени млади професионалисти, сред които Вероника Илиева – изявена пианистка и носител на множество международни награди. „С голямо удоволствие ще се включа на 12 октомври като солист на оркестъра на фестивала. За мен това е не само възможност да реализирам една моя мечта, но и да споделя сцената с приятели, с които не съм свирила от години“, споделя Вероника.

Диригентът Светлин Христов, който също е възпитаник на НУИ – Русе, ще ръководи вечерния симфоничен концерт. „За мен е чест и гордост да се завърна на сцената в Русе, този път като диригент, заедно с толкова много талантливи млади музиканти“, споделя той.

Програмата на „Музикална въртележка“ започва в 10 часа с музикални занимания за най-малките, водени от флейтистката Лаура Цайтлер. В 12:30 децата ще се отправят на музикално пътешествие с образователния спектакъл „Пътуване по ноти“, представен от Държавна опера – Русе. Вечерта от 18 часа хорът на НУИ –  Русе, ръководен от Диян Иванов, ще изпълни програма от автентични народни песни и съвременни аранжименти, демонстриращи богатството на българската фолклорна традиция.

От 18 до 19 часа във фоайето на зала Филхармония ще се проведе „Работилница за мозайка“ с художничката Алекс Панова, както и изложба на тема „Музика и цвят“, представяща картини на деца от НУИ – Русе и творби на Екатерина-Мария Митков и Алекс Панова.

Фестивалът ще завърши с тържествен симфоничен концерт от 19:00 часа, в който ще вземат участие и изявените млади цигуларки Анна Мария Шицова и Виктория Даскалова, ударните инструменталисти Иво Стоянов и Симеон Симеонов, и пианистката Цвета Атанасова. Програмата включва произведения от Ценко Минкин, Дмитрий Шостакович, Чайковски и Дебюси.

 

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук