Прогноза: До 4 г. започва изграждането на Дунав мост 3. Ако има пари

0

До четири години може да започне изграждането на новия Дунав мост при Русе при осигуряване на средства. Това каза председателят на Научно-техническия съюз по транспорта (НТСТ) инж. Ясен Ишев на „Дунавски транспортен форум – 2024“, който се провежда в Канев център на Русенския университет „Ангел Кънчев“. На форума бяха представени транспортните проекти и предизвикателства пред региона.

Инж. Ишев уточни, че вече са започнали проучвателни дейности по новия мост, който трябва да се изгради между Русе и Гюргево. Те ще продължат 2 години. „Надявам се след две години ще се изготви задание и ще се обяви търг. Тече процедурата, стъпка по стъпка, да се надяваме, че след още година-две ще може да бъде избран изпълнител и при осигуряване на средства, да започнат строително-монтажни работи“, каза още инж. Ишев.

Той добави, че е важно да се определи точното място на съоръжението, което трябва да има връзка с магистралата Русе – Велико Търново. Припомняме, че изграждането ѝ започна в края на миналата година, като тя беше определена за приоритетен обект. Освен осигуреното финансиране по програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. обаче се търсят и допълнителни средства за осигуряване на изграждането на близо 133-километровата магистрала.

Инж. Ишев отчете, че строителите на обхода на Бяла, по който се работи от миналата година, са изградили вече бетонов възел, изгражда се и асфалтова база. Изникнал е проблем с изграждането на високи насипи, които върху льосови почви не са превени досега в България.

„Явно при проектирането не са съобразили, че в България такива високи насипи в льосови почви не са правени. Очакваме най-късно до края на месеца този въпрос да бъде решен, за да може да се даде технология как да бъдат изпълнявани те“, каза още инж. Ишев.

Въпреки това той добави, че няма промени на крайния срок за изпълнението строителните дейности по магистралата, като припомни, че по договор първите два участъка – от Русе до Бяла и обхода на Бяла трябва да завършат в края на 2027 година.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук