Рекордни близо 300 000 сигнала за онлайн престъпления над деца е обработил НЦБИ

0

Точно 293 312 сигнала за онлайн злоупотреби над деца е обработил Националният център за безопасен интернет за периода януари-септември 2024 г. Сред сигналите на Горещата линия са такива за разпространение на снимки и видеа със сексуално съдържание с деца, сексуално изнудване и експлоатация. При всички сигнали 99% са за престъпления спрямо момичета и 1% – спрямо момчета. Най-потърпевши са деца на възраст 10-14 години.

Само до септември сигналите надвишават пет пъти тези от цялата изминала година. Заради поредния негативен рекорд Центърът започва национални инициативи за дигитална грамотност, безопасно онлайн поведение и превенция на престъпленията в подкрепа на деца, родители и учители.

От тези близо 300 хиляди сигнала над 45 000 са постъпили от чуждестранни партньори – членове на международната мрежа INHOPE през системата ICCAM. От тях 41 190 сигнала Центърът за безопасен интернет е изпратил към дирекция “Киберпрестъпност” на ГДБОП като потвърдени за незаконно съдържание, хоствано в България.

Над 248 500 са сигналите, подадени от нашия Център за безопасен интернет към международната INHOPE. От тях 208 385 вече са потвърдени като незаконно съдържание, като над 50% са били качени в безплатна услуга на Телеграм за анонимно разпространение на снимки.

Данните бяха представени на пресконференция, организирана от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ – safenet.bg), Асоциация “Родители”, Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) и Национална мрежа за децата (НМД). Това са и организациите в обновения консорциум зад дейността на Центъра, които в следващите месеци стартират програмата “Дигитални деца” с национални инициативи по превенция.

Заради спешната нужда от работещи мерки срещу престъпленията с деца в интернет, в срещата участваха още Държавната агенция за закрила на детето, дирекция “Информационни и комуникационни технологии” към МОН и дирекция “Киберпрестъпност” към ГДБОП.

До дни ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между ДАЗД, ГДБОП и Националния център за безопасен интернет. Това обяви Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Мерки по превенция започват още от тази есен. Те ще се изпълняват от организациите в консорцициума зад safenet.bg по проект “Дигитални деца”. Центърът и Асоциация “Родители” ще засилят обучителните си дейности по дигитално-медийната грамотност в страната, насочени към ученици, родители и учители. Цел в следващите месеци са над 120 обучения, информационни срещи и кампании в страната и над 5000 подкрепени деца и родители със знания и умения за действие при онлайн насилие или злоупотреба.

Националният център отчита увеличение и в обажданията от родители, деца и тийнеджъри на Консултативната линия 124 123. Повечето от тях (58%) са от родители и възрастни, а 42% – от тийнеджъри и деца. Най-честите запитвания към Консултативната линия и чата към нея са за съвет при откраднати профили, онлайн тормоз и хакване на други приложения в телефона. Мeстата в Мрежата, където най-често възниква проблем, са социалните мрежи – 72% и приложения за чат комуникация – 17%. Онлайн престъпниците стават все по-изобретателни и все по-често подмамват децата и през платформите за онлайн игри – 10%.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук