Графити фестивал „Пристанище на 60 корабни статуи“ започва в Русе

0

Русе се подготвя да посрещне вълна от креативност и цветове с предстоящия Графити фестивал, който ще се проведе от 15 до 19 октомври 2024 година. Събитието, организирано от сдружение „Екоарт“ с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Русе, обещава да трансформира градската среда и да привлече вниманието към богатото историческо наследство на града.

Фестивалът ще събере осем утвърдени визуални артисти от световната и българската сцена, които ще работят рамо до рамо с 30 млади таланти от русенски училища. Темата „Пристанище на 60 корабни статуи“ черпи вдъхновение от античното наследство на града, познат през римската епоха като Сексагинта Приста – име, което се превежда като „Пристанище за 60 кораба“.

Сред участниците в събитието са имена като Мария Иванова, Нина Лишовска и Иван Иванов-Йоаний от Русе, Живко Терзииванов от Сан Франциско, Александър Цанев от София, Гергана Попова от Виена и Йоана Туджарова от Кьолн. Специално участие ще вземе и Ецуро Ендо от Финландия, който ще представи работата на баща си, покойния японски артист Сусумо Ендо.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 15 октомври, вторник, от 17:00 часа във фоайето на Доходното здание в Русе. В следващите дни – от 16 до 18 октомври, между 13:00 и 17:00 часа, в зала „АртСтарт“ на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ ще се проведат творчески работилници. Финалният публичен показ на създадените произведения е насрочен за 19 октомври отново във фоайето на Доходното здание.

Графити изкуството, избрано като основно изразно средство за фестивала, е символ на най-демократичната и публична форма на младежко творчество. Чрез него организаторите целят да провокират нов поглед към градската среда и образа на Русе, особено от гледна точка на неговото разположение на брега на река Дунав.

Партньори в реализацията на проекта са няколко водещи образователни институции в града: Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, Английска езикова гимназия „Гео Милев“, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ и Средно училище по европейски езици „Св. св. Константин-Кирил Философ“.

Фестивалът не само ще обогати културния календар на Русе, но и ще предостави уникална възможност за среща между утвърдени професионалисти и младите таланти на града. Това взаимодействие обещава да създаде неповторима атмосфера и да остави трайна следа в художествения живот на региона.

Жителите и гостите на Русе са поканени да станат част от това вълнуващо събитие, да наблюдават създаването на произведенията и да се потопят в творческата атмосфера, която ще завладее града през тези пет дни. Фестивалът е отворен за всички любители на изкуството и обещава да бъде незабравимо преживяване за участници и зрители.

За повече информация и актуални новини около събитието, организаторите препоръчват на интересуващите се да следят Facebook страницата на „Екоарт Русе 2024 / Графити Фест / 60 Корабни Статуи“ или да посетят официалното събитие във Facebook.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук