Авиацията празнува!

0

16 октомври се отбелязва като Празник на авиацията и Военновъздушните сили на България.

На този ден през 1910 г. русенецът Васил Златаров извършва първия полет със самолет над България. На същата дата, но през 1912 г. Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първия боен полет в Европа – разузнаване над Одрин в първата фаза на Балканската война. Ден по-късно майор Васил Златаров извършва първата в историята на Европа и на българската авиация бомбардировка от въздуха.

През 1911 г. българското правителство взима решение за закупуване на самолети и подготовка на летци и аеромеханици в чужбина. Създадена е техническа рота с три отделения – балонно, аеропланно и прожекторно, нейн командир е майор Васил Златаров.

Така от 1912 г.  и полетът на двамата поручици Радул Милков и Продан Таракчиев, които за първи път използват самолета като бойно средство в небето над Одрин, България  вече има своя въздушна армада. От нейното създаване до днес, мисията на ВВС е да гарантира въздушния суверенитет и сигурност на страната. Призвани са да защитават и териториалната ѝ цялост, съвместно с останалите видове въоръжени сили.

За съжаление, тази година празникът е помрачен от гибелта на двама пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия – Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха при инцидент с учебно-боен самолет L-39ZA от 13 септември 2024 г. в Трета авиационна база в „Граф Игнатиево“.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук