ТЕЛК ще получават с 40 лв. повече за предсрочно издадено решение

0
ТЕЛК

От 60 на 100 лева ще се увеличи възнаграждението за предсрочно изготвено решение на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), предвиждат промени в наредба на Министерството на здравеопазването, публикувани за обществено обсъждане.

Целта е да се стимулира работата на комисиите, които да започнат да се произнасят по-бързо и да се преодолее значителното забавяне на експертизата, достигаща в някои ТЕЛК в страната до 3-4 години. В този дух с промени от пролетта на тази година броят на комисиите беше удвоен, като всички областни болници бяха задължени да разкрият поне по две комисии. По данни на МЗ обаче има трудности в работата им, а на места и откровен бойкот.

В повечето области на страната има затруднения, включително и отказ на повече от 20 лечебни заведения да разкрият ТЕЛК. Дори и сред вече създадените комисии се наблюдава нежелание да започнат да функционират, а някои от тях дори заявяват категоричен отказ да осъществяват тази дейност. Основният мотив, който се изтъква в докладите на РЗИ е непривлекателността на този лекарски труд на фона на прекалено ниското заплащане“, обясняват от здравното министерство.

От ведомството обясняват, че работата на лекарите в ТЕЛК изиска допълнително обучение и умения за работа с Информационната система за контрол на медицинската експертиза. За този квалифициран труд лекарите в ТЕЛК, които са на основен трудов договор в комисиите, получават средно около 1200 – 1300 лв. месечно, което е в пъти по-ниско от възнагражденията на лекарите в другите направления в здравеопазването. Например за първичен медицински преглед от лекар-специалист НЗОК заплаща 40 лева и ако тази сума бъде взета за отправна точка, то за дейността си една тричленна ТЕЛК би следвало да получава 120 лв., което е двойно повече от настоящата субсидия от 60 лв.

Затова според МЗ е наложително да се актуализират възнагражденията в ТЕЛК.

Сумата от 100 лева ще се заплаща за влязло в сила експертно решение на ТЕЛК по процедура за освидетелстване или преосвидетелстване за установяване на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, изготвено предсрочно в срок два месеца от подаване на заявлението-декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза. Освен това срещу експертно решение не трябва да има подадена жалба в нормативно установения срок или при обжалване то да е потвърдено от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).

Актуалните данни на МЗ сочат, че от средата на годината действащите комисии са се увеличили с 40: от 70 на 110, което е ръст от 57%. По-стари данни на МЗ отчитаха, че в страната има по-голям брой ТЕЛК, но реално част от комисиите не са функционирали.

Прогнозите на МЗ са, че с увеличеното заплащане през 2025 г. около половината от всички решения ще се издават предсрочно, за което ще бъдат необходими допълнително 4.4 млн. лв. В момента общият бюджет на МЗ  за дейности по осигуряване на медицинска експертиза е 8 млн. лв. годишно.

МЗ отчита тенденция на увеличаване на общия брой издадени решения, в т.ч. и на изготвените предсрочно.

През 2022 г. отчетените решения са 139 442 бр., а през 2023 г. – 183 070 бр., което представлява ръст от 31.3 %. Към 30.06.2024 г. са отчетени 104 382 бр., като прогнозният брой до края на годината е около 220 000, при което ръстът спрямо 2023 г. е около 20 %, пише Мediapool.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук