РИОСВ в Русе не одобри плана на „Линамар“ за замърсяванията на въздуха

0

Регионалната инспекция по околната среда и водите не е одобрила представения от „Линамар лайт Металс Русе“ ЕООД план-график с конкретни мерки, с цел недопускане или когато това е невъзможно – минимизиране разпространението на миризми извън производствената площадка на завода, съобщава в. „Утро“.

Според екоинспекцията предложените мерки са рутинни и не дават гаранции, че миризливите изпускания от „Линамар“ ще спрат.

Дружеството на два пъти писмено e поискало удължаване на срока на предписанието, който бе до края на април, с оглед възложено обследване на съоръжения и процеси, от където е възможно да се отделят (организирано или неорганизирано) интензивно миришещи вещества. Заданието за това обследване включва актуализиране на данните от първото, проведено през 2017 година, чиято цел бе да се идентифицират вещества, които се отделят от леярския процес на площадката и са причина за натоварването с миризми. В резултат на първото обследване в границата на площадката дружеството инсталира собствен пункт за мониторинг на осем от идентифицираните вещества. И предишното, и сегашното обследване са извършени от една и съща германска компания.

В план-графика „Линамар лайт Металс Русе“ ЕООД са представили мерки, които РИОСВ счита за рутинни за дейността и задължителни по закон и/или технически изисквания за експлоатация на инсталации и съоръжения. За неспазване на предписанието на дружеството е съставен акт за установяване на административно нарушение.

През месец септември на дружеството е съставен още един акт във връзка с плановата проверка за спазване условията в комплексното разрешително на „Линамар лайт Металс Русе“ ЕООД. Установено е нерегламентирано заустване на поток отпадъчни води от локалната пречиствателна станция на биофилтрите и част от дъждовните води в канализационната система на Русе. Точката на заустване не е включена в действащото комплексно разрешително на дружеството, казаха от екоинспекцията.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук