Млади хора показват визии за графити в културното сърце на Русе

0

Уличното изкуство – графити арт, може да се види тази седмица в културното сърце на Русе – фоайето на Доходното здание. Изложба с първообрази на графити проекти и съвременен арт показва резултатите от творческата колаборация между осем утвърдени визуални артисти и повече от 30 гимназисти от русенски училища.

Участниците в международния „Графити фестивал I Русе I Пристанище на 60 корабни статуи“ създадоха над 60 първоначални визии, най-добрите от които бяха подредени за публичен показ в края на миналата седмица. Сдружение „Екоарт“ организира събитието като част от едноименния проект, финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков обясни, че нарочно е искал да се срещне с участниците в края, а не в началото на фестивала – за да усети цветовете на творбите и духа на младежите. Според него общината разпознава и признава като ценно графити изкуството и присъствието на творческите знаци в публична среда.

Участниците в графити фестивала се вдъхновяваха от темата за римското наследство на Русе и името на града – Сексагинта Приста, интерпретирано като „Пристанище за 60 кораба“. Ментори на младите хора станаха Йоана Туджарова, която живее и твори в Кьолн, Германия, Гергана Попова от Виена, Австрия, Александър Цанев, който е базиран в София. От Русе се включиха Иван Иванов Йоаний, Нина Лишовска и младата Мария Иванова, която е и директорка на фестивала. Световният „баща на графичния дизайн“ Сусумо Ендо от Япония бе представен in memoriam чрез сина му – Ецуро Ендо, който изпрати творби от Финландия.

Във фестивалния процес се включиха повече от 30 русенски ученици. Повечето от тях са възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, Английската езикова гимназия „Гео Милев“, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, Средното училище по европейски езици „Константин-Кирил Философ“.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук