Износът ни към Азербайджан е нараснал с над 70%

0

Възможностите за сътрудничество между България и Азербайджан бяха обсъдени на среща между посланика на Република Азербайджан в България Негово Превъзходителство д-р Хюсейн Хюсейнов, областният управител на Русе Драгомир Драганов и заместникът му Георги Георгиев.

Акцентът беше поставен върху разширяване на отношенията в сферата на културата и туристическите възможности, които Русе и регионът предлагат.

Само за първите пет месеца на тази година българският износ за Азербайджан е на стойност от 21.3 млн. щ.д., което е ръст от 74.9%. За същия период двустранният стокообмен възлиза на 129.2 млн. щ. долара, стана ясно на срещата.

Обсъдени бяха въпроси и относно икономическия потенциал и промишлеността, която се развива в областта, включително и фактът, че именно тук се наблюдава сериозен ръст на работодателите, които планират да наемат нови служители.

Последното проучване на Агенцията по заетостта сочи, че в следващите 12 месеца работодателите в региона планират да назначат над 12 000 нови служители, като най-много хора се търсят в промишлеността. Особено внимание бе обърнато на възможностите за сътрудничество в сферата на леката промишленост, транспорта, енергетиката и иновациите.

Специално внимание в разговорите бе отделено и на възможностите за развитие на речния транспорт и по-точно опциите, които предлага крайдунавският град. По думите на Драганов е необходимо да се работи активно за увеличаване на азерските инвестиции в страната ни, както и за навлизането на повече български продукти на пазара в Азербайджан. Една от идеите, които лансира областният управител е реализирането на бизнес форуми на регионално ниво.

Сътрудничеството в сферата на науката и образованието между Русенския университет и тамошни висши учебни заведения също бе във фокуса на посещението на д-р Хюсейнов.

Кметът на Русе Пенчо Милков също прие днес д-р Хюсеин Хюсеинов по време на първото му официално посещение в града. На срещата присъства и председателят на Общинския съвет в Русе акад. Христо Белоев.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук