Мастилница с фигура на девойка краси новата изложба „Луксът в „Малката Виена“

0

Мастилница с фигура на девойка, която държи писмо и огледало, украсява новата изложба „Луксът в „Малката Виена“, подредена в Музея на градското всекидневие. Мастилницата е изработена от метална сплав, наречена „регюле“ или „бронзът на бедните“, с гравиран монограм „МУ“ и дати – „VIII 1916 XI 1917“. Възможна хипотеза, обясняваща датировката, е формирането на Трета българска армия през август 1916 г. за румънския фронт и Четвърта българска армия през ноември 1917 г. за Южния фронт. Статуетката е част от производството на WMF – Вюртембергска фабрика за метални изделия, Германия.

Чрез новооткрития надпис, мастилницата с изящната фигура на момиче се вписва в темата за Тренч Арт-а, която Русенският музей активно продуцира и която през последните месеци намери своя израз чрез изложбата „Разкази от окопите. Българския тренч арт“. Авторът Десислава Тихолова успя да обедини енергията на 35 музея и да създаде експозиция, в която предметите визуализират явление от световната култура, което обхваща периода на двете световни войни и обединява вещи и истории на хора, обвързани с военния конфликт и времето на изолация. Материалите, свързани с остатъци от войната – муниции, сандъци на боеприпаси, чували за продоволствие, раждат пепелници, вази, моливници, прибори за хранене.

Въпреки, че мастилницата е артефакт, свързан с темата за окопното изкуство, тя се съотнася и към темата за лукса през XIX век. „Подготовката на една изложба отнема доста време и е свързана с преоткриването на нови значения и функции на предметите, както и поставянето им в различен културен контекст“, коментира Десислава Тихолова, коята е и един от кураторите на изложбата „Луксът в „Малката Виена“. Други два от артефактите на отдел „Етнография“ на Русенския музей, участвали в изложбата „Разкази от окопите. Българският Тренч арт“, присъстват и в новата експозиция. Това са поставка за яйца и сервиз за ракия.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук