Изложби, факелно шествие, лазерно и светлинно шоу за празника на Разград

0
С тържествена заря-проверка

Празничните изяви, посветени на Деня на Разград, започват на 22 януари в Художествената галерия с откриване на изложба на картини и музейни ценности. Експозицията включва 40 картини от фонда на галерията в Стара Загора, свързани с темата за Освобождението. Ще бъдат показани и разнообразни експонати от Националния исторически музей и Регионалния исторически музей в Разград.

На следващия ден – 23 януари от 14.00 ч. на пл. „Възраждане“ стартира 50-то юбилейно издание на крос „Освобождение“, което е най-старото лекоатлетическо състезание в страната, което се е провеждало без нито едно прекъсване през годините.

В празничната програма до 27 януари са включени още изложби, концерти и спектакли, тържествена сесия на общинския съвет и ритуал за връчване на отличията на община Разград и др.

Кулминацията на тържествата е на 28 януари. Празничният ден ще започне с водосвет и заупокойна панихида в храма „Св. Николай Чудотворец“ за загиналите руски воини и български опълченци. От 17.15 часа по бул. „България“ ще премине факелното шествие на полковите икони, водено от двете разградски светини – войскови икони от Руско-турската освободителна война. Към шествието на полковите икони ще се присъедини и иконата от село Водица, с изображение на Св.Йоан Кръстител. Иконите ще бъдат въведени тържествено в Мавзолея-костница за поклонение, след което е Общоградското тържество „Честит празник, Разград“. Тържеството ще завърши с лазерно и светлинно шоу с празнични илюминации под мотото „Разград, роден под щастлива звезда“.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук