След почти осем години на фиксирани цени, община Русе предлага значително поскъпване на ваучерите за Детска млечна кухня – от 1,20 лв (I група) и 1,40 лв (II група) на единна цена от 2,20 лв., което ще влезе в сила от 1 август 2025 г.
Причини за поскъпването
През последните две години хранителните продукти – месо, млечни, плодове и зеленчуци – бележат сериозен ръст в цените, както и разходите за електроенергия и енергийни товари:
-
Телешки шол +16% (юни 2025) и +23% (септ. 2024)
-
Свински бут +2% (юни 2025)
-
Пилешко филе +3,6% (юни 2025)
-
Краве сирене +92% (дек. 2024)
-
Кашкавал +44%, масло +30%, извара +9%, мляко +12%
-
Зеленчуци: краставици +28%, пипер +10%, зеле +100% (март 2025)
-
Плодове: праскови +189%, череши +307% (юни 2025)
Цената на ваучера не е променена от 2017 г., а себестойността на храната вече надвишава 1,46 лв. само за продуктите. Ежедневните менюта включват супа, основно ястие и десерт, съобразени с нуждите на децата от 10 месеца до 3 години, плюс опаковки за еднократна употреба на стойност 0,24 лв. на дете дневно.
Как ще се отрази на родителите?
Схемата ще е такава:
-
I група (10 месеца – 1 година): от сегашните 24 лв./месец ще платят 44 лв./месец (20 работни дни по 2,20 лв.)
-
II група и диетична: също 44 лв./месец, вместо сегашните 28 лв.
Целите на промяната
Тази актуализация има няколко важни цели:
-
Запазване качеството – здравословно, разнообразно меню според нормативната уредба
-
Финансова устойчивост – покриване на реалните разходи без компромис с хигиената и безопасността
-
Равнопоставеност – еднаква цена за всички деца, независимо от възраст или диетични нужди
Как ще се прилага новата цена?
-
Промяната ще бъде заложена в Наредба №16 на Община Русе – ваучерът става само 2,20 лв.,
-
Отпада изискването за закупуване „от 1‑во до 10-то число“ всяка фирма
-
Новата цена ще се прилага от 1 август 2025 г. без нужда от допълнителни финансови средства
Социален аспект
Услугата Детска млечна кухня остава важна подкрепа за семейства с ниски доходи, самотни родители и работещи майки. Актуализацията цели да запази достъпа до здравословно хранене в условията на инфлация, без крайни потребители да търпят негативи.