Полезни съвети: Как да познаем дали рибата е  прясна?

0
Как да познаем прясната риба

Броени дни преди Никулден започна масовото търсене на традиционния шаран. Затова предлагаме няколко практически съвета как с просто око да познаете прясната риба:

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла дълго време.

    • С просто око можем да видим люспите на рибата. Ако те са блестящи, то рибата е прясна. Те трябва да бъдат плътно залепени за тялото и не трябва да има разкъсвания.
    • Хрилете трябва да са с наситен цвят. Ако той е сивкав, не купувайте рибата. Най-добре се запазва риба, която е върху натрошен лед.
    • Месото трябва да е твърдо на пипане и да има приятна миризма (доколкото една сурова риба може да мирише приятно).
    • Люспите и костите трябва да се отделят трудно.
    • Хрилете на прясната риба са от нежнорозови до яркочервени. Ако има сиви, сини, черни петна по тях, оставете я.
    • Очите на рибата трябва да са бистри и бели.
    • Можем да познаем дали рибата е прясна, като я потопим в студена вода – ако потъне на дъното, може да се консумира, но ако остане на повърхността, значи е развалена.
    • Друг лесно приложим начин за проверка дали рибата е прясна е като я натиснете с пръст. Ако от пръста ви остане дупка, която не се възстановява, това означава, че рибата не е качествена.

И не забравяйте – прясната риба е винаги за предпочитане пред замразената, ако и да е по-скъпа.

 

И не забравяйте – прясната риба е винаги за предпочитане пред замразената, ако и да е по-скъпа.

sharan67

агенция за подбор на персонал
Дигитален маркетинг
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук