Поредна изпълнена със забава „Нощ в музея“

0

Тя ще се проведе от 16 до 24 часа в събота, 17 май и предлага богат избор от събития на различни места в града – концерт, изложби, презентации, филмови прожекции, пърформанси, работни ателиета и други.

Нощта в музея ще започне в 16 часа в Лапидариума с историческата възстановка „Да се облечем в историята“, след което ще продължи с атракция за деца в 16.30 часа, наречена „По стъпките на археолога“, която ще позволи на най-малките да съпреживеят тръпката на археолози-откриватели. От 16.45 в сградата на музея пък ще се прожектира филмът „Пътешествие по Дунавския Римски Лимес“, който проследява туристическите маршрути по Лимеса.

От 17 часа е презентацията на Владимир Иванов „Есетрите: Да опазим дунавското богатство“, последвана от представянето на книгата на доц. Веселка Тончева „Непознатата Гора“ в 17.30 и прожекцията на филма „Гергьовден при гораните в Албания“ от 18 часа.

От 18.30, отново в Лапидариума, е етноложкият пърформанс „Герданът на Калиопа – мъниста против уроки“, а от 19 часа там започва концерт на младите китаристи от НУИ „Проф. Веселин Стоянов”.

Сред големите атракции в програмата са концертът на пънк и рок група „Скролетиците“ (The Scroletics) в римската крепост „Сексагинта Приста“ от 21 часа и поетичният пърформанс „ЯВАЯ – майски квартет“ със стиховете на Мая Ангелова, Мира Душкова, Владислав Атанасов и Илия Деведжиев, който започва в 23 часа в Историческия музей. За любителите на литературата  е предвидена и нова среща с преводача на Маркес Румен Стоянов, който ще представи в градинката пред Музея своя уникална колекция от бразилски книги, наречена „Словесност на връв“. Мини-експозицията на твореца може да се види след 16.30 часа.

В празничната нощ русенци ще могат да разгледат и много и разнообразни експозиции. Още в 16 часа в малката зала на „Борисова“ 6 ще отвори врати съвместна изложба с живопис на художничките Таня Каратанева, Даниела Максимова и Пепа Хаджитодорова. По същото време в заемната на библиотеката пък ще има графична изложба на Бойко Вачев, озаглавена „От Божествената частица до българските сгради”. А от 17 часа в Художествената галерия ще се проведе ателието „Художникът в теб“, което ще покаже много за производството на хартия и отпечатването. От 22 часа в читалнята на библиотеката младата русенска фотографка Владислава Ваташка ще представи своята портретна изложба, озаглавена „Пожелай ме”. Интерес за любителите на комикси ще е изложбата „Моят първи комикс” в кръглото фоайе на първия етаж на Библиотеката. Тя ще е отворена за посетители от 17 часа.

Пълна програма на събитието може да бъде намерена на сайта на сдружението „Приятели на музея”.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук