Във всеки отбор има ученик от професионалната гимназията по туризъм в града и любител на кулинарното изкуство от различни институции – от областната и общинската администрации, Русенския исторически музей, библиотеката, НОИ, Регионалния инспекторат по образование и Русенския университет.
„Участниците са подготвени добре и използват професионални техники, което ме радва. Набляга се на пилешкото месо и на сезонни зеленчуци като картофи и корени от целина“, каза председателят на Клуба на професионалните готвачи в Русе шеф-готвач Ивайло Димитров, който е основен организатор на събитието.
Във втория и в третия кръг се очакват да бъдат представени много интересни рецепти – вариации на паеля, погачи и царевичен хляб. Ще се готви и свинско със сливи.
Състезанието протича в кухнята на известен русенски ресторант, като с помощта на камери уменията на готвачите се излъчват на екрани в залите на заведението. Участниците имат час и половина, за да приготвят основното ястие в две еднакви порции. Едната ще бъде за дегустация от журито, а другата ще бъде подредена в кулинарна изложба.
След края на състезанието участниците ще получат сертификати, а първите три отбора и грамоти. Непрофесионалните готвачи ще имат и възможността да направят свои ястия в различни русенски заведения.