Куп нарушения на казаните за ракия

1

При проверката на 38 обекта било установено, че казанджиите и производителите на домашна ракия не спазват изискването чл. 126 a, ал. 1 от ЗАДС за попълване на справка-декларация преди започването на дестилационния процес. Обикновените оправдания на нарушителите са: „документацията е в счетоводителя“, „тъкмо сядах да я пиша…“, „клиентът е неграмотен, не може да си я попълни…“, „отидох да хапна и се канех след това да я свърша тази работа…“ От митницата предупреждават, че предвидената санкция е от 500 до 2000 лева. Законодателят е дал и възможност за споразумение при доброволно изплащане на наложената глоба, когато това е първо нарушение. В такива случаи се прилага минимума на санкцията, който е 500 лева. Към този момент вече четирима от нарушителите са се възползвали от правото си на споразумение и са заплатили глоби в размер общо на 2000 лева.

Освен планираните проверки по регистрираните СМОД, служители на Митница Русе извършват проверки и по сигнал за нелегално изваряване на ракия. Открити и иззети са два нерегламентирани казана в частни домове. И в двата случая инспекторите са ги заловили в момент на извършване на дестилация.

Акцията на Митница Русе продължава и през следващите месеци, тъй като се очаква засилено производство на домашни ракии заради прогнозираните рекордно големи добиви от грозде през тази година.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук