Затова решихме да подберем няколко забавни факта за тази напитка, за която се носят легенди и е обгърната в мистика.
- Император Наполеон Бонапарт е пирувал с големи количества качествено вино и солидни порции месо по време на изгнанието си на остров Света Елена. .
Това се разкрива от списък на дневните доставки за острова. Оказва се, че всеки ден там са били доставяни 45 бутилки вино и 45 кг. месо. Седмично на острова са били доставяни 29 птици и едно печено прасенце. Наполеон дори е настоявал Бургундското вино, което са му предоставяли, да бъде заменено с Кларет.
- Фразата “Да се чукнем за здраве” идва от древните гърци, където домакинът отпивал първата глътка вино, за да докаже на гостите, че не е отровно. Този обичай по-късно е бил приет от римляните и продължава и до днес на много места по света.
- Италианско проучване показва, че жените, които пият по две чаши вино дневно, водят по-добър сексуален живот от тези, които не го правят.
- В Стария завет на Библията виното се споменава навсякъде, освен в книгата на Йона.
- В Древния Рим на жените им е било забранено да пият вино. Мъжете, които са хващали жените си да пият вино, са имали право да ги убият или да поискат развод.
- Научно доказано е, че умереното пиене на вино значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и мозъчни удари.
- Китайците са най-големите консуматори на вино. През 2013 в Китай са консумирани 155 милиона 9-литрови буренца с вино. За сравнение французите са консумирали с около 5 милиона по-малко, около 150.
Голямата консумация на червено вино в Китай може би се дължи на символиката на червения цвят, който те смятат за щастлив. А италианците, макар че са най-големият производител на вино, се нареждат под номер 4, като консуматори.
- По цвета, можете да познаете географския произход на напитката на боговете. Едно от нещата, които можете да разберете, когато погледнете цвета на виното е региона, в който са узрели гроздовите зърна (климата, влажността и др.) Тъмните гроздови сокове говорят за по-хладен климат, докато по-светлите оттенъци са индикатор за топъл и сравнително сух.
Когато поднасяте вино на гостите си, спазвайте някои тънкости, за да оставите у тях впечатление, че имате познание на професионален сомелиер.
Така например сухите бели вина трябва да са с температура 8-10 градуса по Целзий, а белите силни вина – около 10-12 градуса. Леките червени вина са прекрасни, когато температурата им е 14-16 градуса, а силните червени вина – 16-18 градуса.
Никога не оставяйте в хладилник бутилка бяло вино за повече от 48 часа. Не охлаждайте червено вино с помощта на лед или в камерата на хладилника. Такава процедура може да бъде приложена единствено спрямо бялото вино.
Червеното вино се сервира в гарафи, бялото вино може да се предлага направо в бутилки, защото не се декантира. Бутилките не се поставят в кошнички, а директно върху масата.
Помнете, че бялото вино се сервира винаги преди червеното. Младото се поднася преди старото, а лекото – преди силното. Богатите и тежки на вкус храни си подхождат с по-богати и тежки вина. И обратното – леките храни искат леки вина.
Червено вино – с червено месо.
Бяло вино – с бяло месо и/или риба
Чашите за червено вино са с по-голяма купа, за да може ароматната напитка да си взаимодейства с кислорода и да отпусне богатия си аромат.
- Бялото вино се сервира в по-издължени чаши и с по-тясна купа. Заради по-ниската температура, те не отделят толкова аромати.
- Шампанското се налива във високи и тесни чаши, за да може балончетата с въглероден диоксид да се задържат по-дълго в течността.
- Всички чаши се държат за столчето, а не за купата, за да не се повишава температурата на виното от ръката.