Любопитни факти за виното

0

Затова решихме да подберем няколко забавни факта за тази напитка, за която се носят легенди и е обгърната в мистика.

  1. Император Наполеон Бонапарт е пирувал с големи количества качествено вино и солидни порции месо по време на изгнанието си на остров Света Елена. .

Това се разкрива от списък на дневните доставки за острова. Оказва се, че всеки ден там са били доставяни 45 бутилки вино и 45 кг. месо. Седмично на острова са били доставяни 29 птици и едно печено прасенце. Наполеон дори е настоявал Бургундското вино, което са му предоставяли, да бъде заменено с Кларет.

  1. Фразата “Да се чукнем за здраве” идва от древните гърци, където домакинът отпивал първата глътка вино, за да докаже на гостите, че не е отровно. Този обичай по-късно е бил приет от римляните и продължава и до днес на много места по света.
  2. Италианско проучване показва, че жените, които пият по две чаши вино дневно, водят по-добър сексуален живот от тези, които не го правят.
  3. В Стария завет на Библията виното се споменава навсякъде, освен в книгата на Йона.
  4. В Древния Рим на жените им е било забранено да пият вино. Мъжете, които са хващали жените си да пият вино, са имали право да ги убият или да поискат развод.
  5. Научно доказано е, че умереното пиене на вино значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и мозъчни удари.
  6. Китайците са най-големите консуматори на вино. През 2013 в Китай са консумирани 155 милиона 9-литрови буренца с вино. За сравнение французите са консумирали с около 5 милиона по-малко, около 150.

Голямата консумация на червено вино в Китай може би се дължи на символиката на червения цвят, който те смятат за щастлив. А италианците, макар че са най-големият производител на вино, се нареждат под номер 4, като консуматори.

  1. По цвета, можете да познаете географския произход на напитката на боговете. Едно от нещата, които можете да разберете, когато погледнете цвета на виното е региона, в който са узрели гроздовите зърна (климата, влажността и др.) Тъмните гроздови сокове говорят за по-хладен климат, докато по-светлите оттенъци са индикатор за топъл и сравнително сух.

Когато поднасяте вино на гостите си, спазвайте някои тънкости, за да оставите у тях впечатление, че имате познание на професионален сомелиер.

Така например сухите бели вина трябва да са с температура 8-10 градуса по Целзий, а белите силни вина – около 10-12 градуса. Леките червени вина са прекрасни, когато температурата им е 14-16 градуса, а силните червени вина – 16-18 градуса.

Никога не оставяйте в хладилник бутилка бяло вино за повече от 48 часа. Не охлаждайте червено вино с помощта на лед или в камерата на хладилника. Такава процедура може да бъде приложена единствено спрямо бялото вино.

Червеното вино се сервира в гарафи, бялото вино може да се предлага направо в бутилки, защото не се декантира. Бутилките не се поставят в кошнички, а директно върху масата.

Помнете, че бялото вино се сервира винаги преди червеното. Младото се поднася преди старото, а лекото – преди силното. Богатите и тежки на вкус храни си подхождат с по-богати и тежки вина. И обратното – леките храни искат леки вина.

Червено вино – с червено месо.

Бяло вино – с бяло месо и/или риба

Чашите за червено вино са с по-голяма купа, за да може ароматната напитка да си взаимодейства с кислорода и да отпусне богатия си аромат.

  • Бялото вино се сервира в по-издължени чаши и с по-тясна купа. Заради по-ниската температура, те не отделят толкова аромати.
  • Шампанското се налива във високи и тесни чаши, за да може балончетата с въглероден диоксид да се задържат по-дълго в течността.
  • Всички чаши се държат за столчето, а не за купата, за да не се повишава температурата на виното от ръката.
агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук