Готвачи от 20- страни се събират в Русе за международен кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света”. Инициативата ще се състои на 20 май в МОЛ – Русе и се организира в партньорство с Министерството на туризма и 20 дипломатически мисии в България и международният кулинарен клуб. Кампанията ще обиколи седем града на България сред които е и Русе. 20 шефготвачи ще представят най-доброто от кухнята на своята страна.
„Подобен фестивал се прави за първи път. Ще бъде представена и кухнята на България. Представителите на всяка страна ще готви в оборудвана кухня и ще презентира специфичните вкусове за държавата си. Наред с това ще бъдат представяни традиции, изкуства и сувенири и всичко, което е специфично за културата и бита на страните”, коментира Дани Брегович, който е организатор на събитието. Българските участници във фестивала още не са избрани. В момента тече избор на 100 традиционни за нашата кухня рецепти. Ще бъдат избрани по 10, които ще бъдат приготвени и презентирани по време на фестивала.
Организаторите са избрали събитието да има и благотворителен характер. Събраните средства ще бъдат насочени към лечението, обгрижване и рехабилитацията на деца със специфични заболявания. Всеки от посетителите на фестивала ще може да се включи със свое участие, като то ще бъде насочено към тази благотворителна кауза.