Рилската света обител за упреците на дядо Наум към патриарха

0
Рилската света обител

Това се казва в уточнение на Рилската света обител по повод публикацията на Русенския митрополит Наум по повод юбилейните издания от Рилския манастир, посветени на 1070 години от успението на св. Йоан Рилски. В него митрополитът отправи упрек към Негово Светейшество българския патриарх Неофит, че е взел еднолично решение за благословение на изданията, нещо, което според дядо Наум е в правомощията на Светия Синод в пълен състав.

Решението е било взето на заседанието на Светия Синод на 19. 11. 2015 г., с протокол № 26, решението е поместено и в двете издания на ст. 3 с голям шрифт. уточняват от Рилската Света обител.

От там допълват, че съществуват достатъчно примери в църковната практика, в които до знанието на вярващия народ е свеждано едно, или друго предстоящо събитие, а името на Негово Светейшество, като изразител на волята на Св. Синод, стои като гарант за неговата изрядност по отношение на установения от Устава на БПЦ църковно-административен ред, който по презумпция подразбира и синодалното устройство на нашата Църква.

По подобен начин в случаите, когато Председателят на Светия Синод не е споменаван изрично пред председателствания от него орган, до този момент никой не е възприемал това като обида спрямо Първосветителското достойнство на Светейшия ни Патриарх.

Все още твърдо вярваме и изповядваме съборното начало на Православната Църква, затова поднасяме искрено извинение към всички, които са видели някаква тенденциозност в предишното наше обявление, пише в уточнението от ръководството на Рилската света обител.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили