Откриха третия мост над Босфора

0
трети мост над Босфора

На церемонията присъстваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм, бившият президент Абдулах Гюл, Бившият премиер Ахмет Давутоглу и председателя на турския парламент Исмаил Кахраман.

Сред гостите на тържеството бяха кралят на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халифа, македонският президент Георги Иванов, министър-председателят на България Бойко Борисов, мюсюлманският член на босненското председателство Бакир Изетбегович, президентът на признатата само от Анкара Северно кипърска турска република Мустафа Акънджъ, премиерът на провинция Пенджаб в Пакистан Шахбаз Шериф, вицепремиерът на Сърбия Расим Ляич, вицепремиерът на Грузия Димитри Кумсишвили, а също и министри на транспорта и на икономиката от много страни.

Висящият мост „Явуз Султан Селим” е широк 59 м и се смята за най-широкият в света.

Той е изграден на 1408 м над морското равнище и има обща дължина 2,164 км.

Движението ще се осъществява в осем ленти, а две отделни ленти са предвидени за влаковите композиции. Общата стойност на съоръжението е 4,5 млрд. турски лири.

Строителството на моста, чиято стойност е близо 3 милиарда долара, продължи около 3 години. Съоръжението носи името на султан Селим I Явуз – един от най-войнствените владетели на Османската империя, завзел обширни територии в Близкия изток и провъзгласил се за халиф. Мостът е разположен на север от Истанбул и мотивите за изграждането му бяха, че така ще се облекчи трафикът между Европа и Азия, както и в града. Но урбанисти и еколози критикуваха проекта, включително заради това, че подвеждащата към него инфраструктура минава през едни от малкото останали зелени площи и в периферията на бързо разрастващият се мегаполис. Строителите отвърнаха, че са взели всички мерки да пресадят хиляди дървета.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили