В дамските чанти – повече бактерии, отколкото по тоалетна дъска

0
дамските чанти

Дамските чанти са опасни за здравето, изобилстват с бактерии и жените несъзнателно излагат на риск както самите себе си, така и околните.

За това предупреждават британски специалисти, цитирани от в. „Сънди експрес“. Те са категорични, че този дамски аксесоар, ако не е бил съвестно почистван и дезинфекциран, може да съдържа 10 хиляди различни вида бактерии, които могат да причинят сериозни инфекции като менингит, златист стафилокок, септицемия. А това го прави по-заразен от една дъска на тоалетна. Изданието отбелязва, че хората по-често си чистят тоалетните, отколкото дамските чанти.

Според резултатите от проучването една трета от жените никога не почистват дамските си чанти. Това означава, че микробите и бактериите в тях се развиват свободно и могат да застрашат не само притежателките им, но и околните, особено бебета и малки деца, възрастни хора, пациенти в болници и индивиди с отслабена имунна система.

Част от бактериите в дамските чанти крият сериозен риск за хора с отслабена имунна система. Сред тях е бактерията сератия, заразата с която води до проблеми с пикочната и дихателната системи. В тестовете са открити и следи от Ентерококус фекалис – бактерия, която причинява септицемия, и е особено опасна за бебета.

Още по-тревожното е, че някои от откритите в дамски чанти бактерии са устойчиви на повечето антибиотици, което затруднява лечението на причинените от тях инфекции. Други са „изключително“ заразни, отбелязват експерти по микробиология.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили