Кулинарни изкушения от Европа представиха в изложба студенти и преподаватели от Филиал-Разград на Русенския университет.
Инициативата е по повод Деня на Европа – 9 май. Ястията, приготвени от студентите от клуб „Сладко и солено“, бяха подредени в залата на библиотеката на висшето учебно заведение.
„Изложбата напълно отговаря на мотото на Европейския съюз „Единни в многообразието“, защото най-ясно разнообразието в Европа изпъква в кулинарните традиции“, каза при откриването на проявата директорът на Филиала Станка Дамянова. Тя подчерта, че вкусната и направена с любов храна сближава хората, независимо от това какъв език говорят.
Сред ястията, намерили място на кулинарната изложба, бяха френски сладкиш милфльой от многолистно тесто и плодове, румънски качамак, английска торта от моркови. Представени бяха още италианска пица, белгийски бонбони и баварска закуска. Сред кулинарните шедьоври бяха също български питки и баница, домашно приготвено кисело мляко, маджун, меденки, академично сирене, приготвено в лабораториите на Филиала и др.
В изложбата със свое кулинарно изкушение се включиха и студентките от Санкт Петербург Ксения, Полина и Настя, изучаващи биотехнологии във Филиала. Те бяха приготвили руска сельодка.
Кулинарната изложба нямаше конкурсен характер. Всички участници получиха грамоти и символични подаръци от организаторите. След официалната част присъстващите в залата имаха възможност да опитат от приготвените кулинарни изкушения.