Няколко дни преди Никулден започна масовото търсене на традиционния шаран. Затова предлагаме няколко практически съвета как с просто око да познаете прясната риба:
- Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла дълго време.
- С просто око можем да видим люспите на рибата. Ако те са блестящи, то рибата е прясна. Те трябва да бъдат плътно залепени за тялото и не трябва да има разкъсвания.
- Хрилете трябва да са с наситен цвят. Ако той е сивкав, не купувайте рибата. Най-добре се запазва риба, която е върху натрошен лед.
- Месото трябва да е твърдо на пипане и да има приятна миризма (доколкото една сурова риба може да мирише приятно).
- Люспите и костите трябва да се отделят трудно.
- Хрилете на прясната риба са от нежнорозови до яркочервени. Ако има сиви, сини, черни петна по тях, оставете я.
- Очите на рибата трябва да са бистри и бели.
Можем да познаем дали рибата е прясна, като я потопим в студена вода – ако потъне на дъното, може да се консумира, но ако остане на повърхността, значи е развалена.
Друг лесно приложим начин за проверка дали рибата е прясна е като я натиснете с пръст. Ако от пръста ви остане дупка, която не се възстановява, това означава, че рибата не е качествена.
И не забравяйте – прясната риба е винаги за предпочитане пред замразената, ако и да е по-скъпа.