Прогнозират пик на грипа тази седмица, препоръчват повече сън за профилактика

0
Тази година ще ни атакуват нови грипни щамове

През тази седмица ще бъде пикът на грипната епидемия и след това се очаква рязък спад на разпространението на вируса. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му, средната заболеваемост за страната е 190 на 200 000 души. В районите, обявили епидемия заболелите са над 220-250 души. Най-сериозна е обстановката в Благоевград, където заболеваемостта е до над 300-400 на 10 000 души. Една трета от областите в страната са в епидемична обстановка, очаква се в началото на седмицата болестта да завладее и други области, каза д-р Кунчев.

По информация от Регионалната здравна инспекция в Русе обстановката е „предепидемична“. В ранния следобед утре ще има заседание на областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, на което ще бъдат обсъдени последните данни е ще бъде взето решение дали да бъде обявена грипна епидемия в региона.

Грипната ваканция не налага промяна в графика на учебното време, обявиха от просветното министерство. Училищата могат да оформят срочните оценки при необходимия брой текущи часове, като е имало достатъчно време за тях. Пропуснатият материал ще се компенсира чрез преструктуриране.

И един съвет, ако сте сред болните – според американски специалисти по съня, най-доброто решение против грипа е човек да се наспи. По време на дълбок сън тялото регенерира определен вид Т-клетки, които разпознават и убиват клетките, заразени с вируса.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили