Фабричните козунаци изобилстват от Е-номера и заместители, показва проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци.
Добрата новина е, че в козунаците тази година не са открити синтетични багрила.
Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин).
В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и „женския“ пазар в София през месец март 2018 г.
Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас, че качеството на продуктите се влошава. Резултатите показват, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.
Във всяка марка са вложени средно по 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.
Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера, пояснява асоциацията. Това са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.
Производителите не са се отказали от навиците да се боядисват козунаци – при 10 от 16 марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.
В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от традиционната рецепта. Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция, заключават от „Активни потребители“. Според тях, всички „иновации“, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило, затова съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните.