Днес е Архангелова задушница – последната от трите големи задушници за годината. За да почетете душите на мъртвите на Архангелова задушница, е важно да знаете какви са традициите и обичаите, сред които е и подаването на храна за „Бог да прости“ на онези, които срещаме на гробищата, или на съседи и познати.
Подавките, които се приготвят за Архангелова задушница, не се различават съществено от тези за помени и за останалите две големи Задушници.
Задължителните ястия и напитки, които домакините следва да подготвят за този ден, през който почитаме душите на мъртвите, са:
- жито, което олицетворява възкресението,
- вино, което се възприема като символ на Христовата кръв,
- хляб или пити, които припомнят саможертвата на Христос,
- бонбони или дребни сладки,
- различни храни, които са били любими на скъпите ни покойници,
- агнешко или пилешко месо.
На Архангелова задушница, както и на много други празници, е забранена домакинската работа, в това число пране, чистене и всякакви подредби. Прието е този ден да е отреден за починалите.




















