България може да има медицински хеликоптер чак през 2023 г.

0
Unsplash

България може да има един медицински хеликоптер чак през 2023 г. Това става ясно от съобщение на здравното министерство за предстояща обществена поръчка, пише Mediapool. Темата за т.нар. въздушна линейка бе повдигната отново преди дни, след като шоуменът Слави Трифонов разкритикува управляващите, че отхвърлиха предложението на БСП да се осигурят 25 млн. лв. за покупка на машина. Трифонов припомни, че те са готови да похарчат 23 млн. лв. за партийни субсидии, но не и средства за изключително нужната техника, с която могат да се спасяват човешки животи.

В момента България е единствената страна в ЕС, която няма медицински хеликоптер. В съседната Северна Македония например има две такива машини. До миналата година година частната фирма „Хели Ер“ имаше два хеликоптера, но се отказа от него, след като не получи никаква подкрепа от държавата. Дружеството продаде машините си на Грузия. Преди това имаше договор със застрахователната компания „Лев Инс“ и тази услуга можеше да се ползва. През 2019 г. обаче хеликоптерите бяха продадени.

След критиката от страна на Трифонов здравното министерство обясни, че проектът за покупка на хеликоптера е одобрен на 24 септември 2020 г., а сроковете за изпълнение са три години, т.е. до 2023 г. Парите ще са от европейски фондове.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили