БАН казва до седмица за замърсителя на въздуха

0
58
Експертите от БАН

До седмица експертите от БАН ще дадат становище относно замърсяването на въздуха над Русе.

При посещението в трето производствено хале на завода „Монтюпе” експертите от Българската академия на науките които бяха поканени по искане на областния управител Стефко Бурджиев, за да може час по скоро да се реши проблемът с обгазяването, са установили силна миризма на фенол и липса на вентилационна система. До седмица учените ще дадат препоръки и на сочения за замърсител на въздуха в Русе завод за автомобилни части и на институциите какви мерки да вземат, за да спрат неприятните миризми във въздуха над Русе.

Експертите от Института по органична химия, заедно с представители на русенски институции, са посетили френския завод. Чрез обонянието си са установили силна миризма на фенол, която в най-големи количества е усетена в цех 1.

„Това са неорганизирани емисии на фенол. Което е с миризма, всички знаем каква е миризмата на фенол, на болнично заведение. Впечатлението на работната група, е че в процеса на самото производство, се акумулират големи количества от тези вещества, които всъщност замърсяват атмосфера в пространството над 2 метра в самото предприятие” уточни областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев.

Именно тези 2 метра се оказват ключовият момент при правените до сега измервания на територията на завода от Регионалната здравна инспекция. Според нормативните уредби, те трябва да се правят на това разстояние, тъй като то е т.нар. работно пространство на служителите. „Но тези 2 метра, понеже изпаренията са по-леки, замърсителите са по-леки, те отиват в пространството 2-14 метра, колкото е височината на самото хале”, допълни Бурджиев.

Експертите химици предполагат, че когато се натрупат големи количества вещества във въздуха в халетата, неорганизирано се изпускат емисии през вентилационни системи, независимо че Регионалната екоинспекция е затворила всички отдушници на сградата.

Областният управител обаче уточни, че не счита за замърсител на въздуха в Русе единствено френският завод за автомобилни части. Стефко Бурджиев е убеден, че след доклада и препоръките на химиците от БАН, ще може да се определи точно и справедливо кой или кои са замърсителите на въздуха в Русе.