Site icon TVN.BG

Среща Блинкен – Си ще затопля охладнелите връзки между САЩ и Китай

Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, ще завърши своето важно посещение в Пекин със среща с китайския президент Си Дзинпин. Целта на посещението му е да предотврати конфликт, като се разрешат споровете между двата свръхдържави. Това ще бъде първата среща между държавния секретар на САЩ и китайския лидер от 2018 година насам и може да помогне за подготовката на предстоящата среща между Си и президента на САЩ Джо Байдън по-късно през годината.

Секретарят Блинкен ще има среща с президента Си Дзинпин в 16:30 часа местно време. В рамките на посещението си в Китай, Блинкен проведе обширни дискусии с китайския първи дипломат Ван И и външния министър Цин Ган. Въпреки това, разговорите не успяха да постигнат значителен напредък в решаването на споровете между двете страни по въпроси като Тайван, търговията, правата на човека, спирането на трафика на опиоиди и подхода към войната в Украйна.

Китайските държавни медии цитират изявление на китайското външно министерство, в което се посочва, че китайският външен министър Уанг заяви, че основната причина за ниското ниво на отношенията между САЩ и Китай е неправилното възприемане на Китай от страна на Съединените щати. Блинкен подчерта важността на открити и продуктивни комуникационни канали за управление на конкуренцията между двата народа.

Двете страни обсъдиха и значението на облекчаване на пътуванията на гражданите си и се договориха да работят за увеличаване на пътническите полети, което ще ползотвори китайските авиокомпании.

Американският държавен секретар Блинкен и китайският вицепремиер Цин Ган изразиха желание за стабилизиране на двустранните връзки, въпреки различията между тях. Не беше обявена дата за посещението на Цин във Вашингтон.

Пътуването на Блинкен беше отложено поради инцидент с китайски балон. Връзките между САЩ и Китай имат глобални последици за финансовите пазари, търговските практики и веригите за доставки.

Отношенията по отношение на Тайван са напрегнати, като Китай заявява, че не приема компромиси. САЩ подкрепят „един Китай“ политика, но се ангажират да защитят Тайван. Посещението на Блинкен може да доведе до повече двустранни срещи в бъдеще. Байдън и Си проведоха разговори за Тайван и Северна Корея, обещавайки по-честа комуникация, въпреки влошаването на връзките.

Exit mobile version