Днес са Богородични заговезни, денят преди началото на Богородичните пости, които продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.
Богородичният пост е по-благосклонен в сравнение с останалите строги пости преди големите празници, но все пак и той налага определен режим. Понеделник, сряда и петък са наречени „сухи“ дни, защото тогава не трябва да се консумира готвена храна. Позволени са сурови или сушени плодове, сурови зеленчуци, ядки, черен хляб. На Преображение Господне (6 август) може да се яде риба.
На Богородични Заговезни се прави трапеза с обредна “заговезнишка пита”, която се чупи, а не се реже. Питката се разчупва от най-възрастния член на рода. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.
На Богородични заговезни се чества и паметта на Св. апостоли Сила, Силуан, Крискент от Седемдесетте апостоли